Çöpün ekonomiye ne kadar katkısı olabilir?

Aman Allah'ım yoksa gelişmiş ülke mi oluyoruz?. Üsküdar Belediyesi tarafından kapıya bırakılan bir not önemsiz gibi gözükse de umut verici. Çevre bilinci çok zikredilse de aksiyonlar genelde geride kalırken, bu proje ile herkes bu konuya katkıda bulunabilecek . Canımızın istediği gibi çöpü yol kenarına bırakma devri bitiyor artık. Benim hatırladığım daha 10 sene önce Avrupa'da bu iş için emek harcanıyordu. Abimlere gittiğimde evde ayrıştırılan çöpleri hatırlıyorum. Çöpün konuşulur olması, bir değer olarak görülmesi, geri dönüşüme katılım sürecinin daha efektif yönetilmesi önemli hareketler. Bu ülkede çöp patlaması, ve çöp patlamasından ölümler gibi facialar bile yaşandı ..1953 yılına kadar da Üsküdar'da ve çevre ilçelerdeki  çöpler toplanıp Marmara Denizi'ne boca edilerek çözülmekte! imiş..

Aklına yeni mi geldi biz zaten ayrıştırıp konteynerlere bırakıyorduk, ya da bizim ..sitemizde konteynerlerden var biz hep ayrıştırıp attık çöpleri diyebilirsiniz. Ancak bizim yakınlarımızda geri dönüşüm konteynerı yoktu ve arayıp bulmayı oralara bırakmayı da düşünmedik daha önce üşendik kabul, bu "hizmetin" ayağa gelmesi güzel  birşey. Tek yapılacak olan bizim mahallemiz için (Salacak) Salı günü sadece ambalaj atıklarını çöpe götürüp bırakmak olacak ben şimdiden başladım. Ambalaj atıklarının geri dönüştürülebilmesi için ıslanmaması, nispeten temiz olması gerekiyor.
Web sitesinde hangi bölgede hangi gün toplama yapılacağı yazıyor, zaten kapıya bırakılan notta da o gün yazıyor ;)
İsveç'in çöp sorunu haberlerini okumuşsunuzdur. Sorunun sandığımız gibi olmadığını, çöplerinin kalmadığını! Enerjiye dönüştürdükleri çöplerini başka ülkelerden satın almaya başladığını hatırlamışsınızdır. Bizde de çöp gani gani. Tüketimi seviyoruz çünkü..
Çöplerin değerlendirme sürecindeaşağıdaki  rakamsal verilere bakınca çok söze gerek kalmıyor aslında.Düşündüren rakamlar diyelim düşünelim :)

  • Dünya Bankası verilerine göre dünya üzerinde 1 günde üretilen çöp miktarı 3.5 milyon tondan fazla.
  • Çöpü geri dönüşümle enerjiye çeviren ülkelerin bu alanda ekonomiye geri kazanımı toplamda 30 Milyar Dolar!
  • 1 teneke kutunun geri dönüşümü ile elde edilen enerji ile 100 Watt'lık bir ampül 20 saat çalışabilir.
  • 1 ton cam atık ile 100 litre petrol tasarrufu sağlanabilir.
  • 1 ton kağıdın geri dönüşümü ile 17 ağacın hayatı kurtulur.
  • Plastik ambalaj atıkların geri dönüşümünden tekstil  ürünleri, atık su boruları, marley gibi malzemeler bile üretilebilir.
  • Uzun ömürlü süt, meyve suyu karton kutusu gibi kompozit atıkların geri dönüşümlerinden karton koliler, yalıtım malzemeleri ve hatta mobilya bile üretimi bile gerçekleştirilebiliyor.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mantra Nedir? Ne İşe Yarar?

Bilmem Kaç Adımda Tuvalet Eğitimi...Bez Bırakma Denemeleri ve "Mutlu Son" :)

Evde Sağlıklı Çikolata Yapımı