Benim Adım Malala

Malala(Yousafzai) 1997 doğumlu Pakistan'lı sıradan bir kız. Kendisi de kendini böyle görüyor.

Onu farklı kılan, 2014'te Nobel Barış Ödülü almasına sebep olan konu ise hikayesi, kendi gayretiyle değiştirdiği kaderi.
15 Ocak 2009'da Taliban'ın resmi olarak kızların okula gitmesini yasaklaması ile hikaye başlar.
Sonrasında "burka" giyerek okula gitmelerine izin çıkar. Çıkar ama ülkede Taliban'ın yarattığı gerginlikler, terör olayları, özellikle kız çocuklara yönelik olumsuz tutumlar sonrasında okul kapanır. Malala susmaz, bu durumu kabullenmez ve burduğu her fırsatı sesini duyuracak, ülkesinde kız çocuklarının yaşadığı haksızlıkları dünyaya anlatmak ister ve babasının da desteği ile sesini duyurur, bu ses BBC Kanalı'na, New York Times'a kadar gider. Bu organlarda sesini duyurur ve anlattıkları, Taliban militanlarıyla hayatlarının nasıl olduğunu anlatır. Röportajlar verir.


Şöyle der; Bir çocuk, bir öğretmen, bir kitap, bir kalem tüm dünyayı değiştirebilir.
Öyle de olur ve dünyası değişir.
Artık Taliban'ın ölüm listesindedir,tehditler almaya başlar ve  bir gün arkadaşları ile okul dönüşü Taliban militanları tarafından 2012 senesinde vurulur. Ölümle burun buruna gelir, durumu kötüye gidince. Özel ambulans uçakla İngiltere'ye gönderilir. Tedavisi 1 yıl sürer. Bu kötü olayla sesini daha da duyurmuştur, iyileşip sağlığına kavuştuktan sonra "Benim adım Malala" isminde yaşadıklarını anlatan bir kitap yazacaktır. 

ABD Lideri de olaylara sessiz kalmayarak tavrını ortaya koyan liderlerden biri  olmuştur.



Yaşadıkları, hayatını öne koyarak ülkesinde yaratmak istediği değişim öncelikle onun hayatını büsbütün değiştirdi şimdi İngiltere'de yaşıyor, tehditlerse kesilmiş değil bu yüzden 7/24 koruma altında. Ülkesindeki tüm kızların hayatını değiştiremese de bu yönde çalışmaları devam ediyor. Cesurca dünyaya ülkesinin sorunlarını anlatarak, kitap yazarak, aktivist eylemleri ile de küçücük yaşının üzerinde büyük bir başarı elde etti. 



Ülkemizde ise hala çocuk gelinlerin olduğu, kız çocuklarının hala bazı bölgelerde erkeklerle eşit eğitim hakkı olmadığı biliniyor. 

Yapabileceğimiz en basit ama en etkili işlerden biri bu konuyu duyurmak, #kızlarasesver etiketi ile bu alanda sosyal medyada paylaşım yapabilir, kampanyaya SMS göndererek 10 tl bağışta bulunabilirsin. 


NAT GEO’nun, UNICEF Türkiye Milli Komitesi işbirliği ile başlattığı; “Kızlara Ses Ver” kampanyasına vereceğin her destek, kız ve erkek çocuklarının eşit eğitim hakkı için umut oluyor.

Toplanacak fon ile Türkiye'de kız çocuklarının kesintisiz, cinsiyet ayrımcılığı olmadan dilediği gibi eğitim hayatına devam edebilmesi hedefleniyor.

Dün 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'ydü çokca slogan, bolca güzel söz duyduk. Kadınların eşitiğinden dem vuruldu çoğu yerde. İşte şimdi eli taşın altına koyma zamanı, sende tıoplumun geleceğin için Kızlara SES ver.

3005’e SES VER yaz gönder,
10 TL bağışta bulun.



UNICEF Türkiye Milli Komitesi
TÜRKİYE İŞ BANKASI - ÇANKAYA ŞUBESİ
Hesap No: 777000 
IBAN: TR42 0006 4000 0014 2380 7770 00


Detaylar
http://www.benimadimmalala.com/kizlara-ses-ver

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mantra Nedir? Ne İşe Yarar?

Bilmem Kaç Adımda Tuvalet Eğitimi...Bez Bırakma Denemeleri ve "Mutlu Son" :)

Evde Sağlıklı Çikolata Yapımı